Wyraz uniwersalny
9 listopada 2013, 18:21Eksperci z holenderskiego Instytutu Psycholingwistyki im. Maksa Plancka w Nijmegen odkryli, że w ludzkich językach na całym świecie istnieje bliźniaczo podobny uniwersalny wyraz. Jest nim "huh?", który w języku angielskim używany jest wówczas, gdy nie zrozumieliśmy lub nie usłyszeliśmy co ktoś do nas mówi
Wybitni klimatolodzy popierają energetykę jądrową
4 listopada 2013, 18:41Jedni z najwybitniejszych badaczy klimatu stwierdzili, że energia słoneczna oraz wiatrowa nie wystarczą, by powstrzymać globalne ocieplenie i zwrócili się do obrońców środowiska, by poparli rozwój bezpiecznych technologii energetyki jądrowej
Śmierdzące notebooki
30 października 2013, 19:34Wielu użytkowników laptopów Dell Latitude 6430u zaczęło się skarżyć, że ich komputery śmierdzą... kocim moczem. Inżynierowie Della szybko wykluczyli, by doszło do zanieczyszczenia biologicznego i stwierdzili, że nieprzyjemny zapach nie stanowi zagrożenia.
Zanieczyszczone powietrze uznane za kancerogen
17 października 2013, 11:34Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała, że zanieczyszczenia powietrza są kancerogenami. Dotychczas jedynie podejrzewano, że zanieczyszczone powietrze wywołuje nowotwory płuc. Teraz po konsultacjach z grupą ekspertów uznano, że są one ważniejszym czynnikiem niż bierne palenie
Internauci kpią z zarzutów chińskich władz
11 października 2013, 11:03Szef pekińskiego Biura Spraw Zagranicznych Zhao Huimin wprawił internautów w zdumienie, oświadczając na konferencji prasowej, że chińskie metody gotowania mają niemały wkład w zanieczyszczenie pyłem zawieszonym PM2,5. Stwierdził też, że ufa, że mieszkańcy mogą zrobić więcej w kwestii współpracy z rządem, by oczyścić powietrze.
Zanieczyszczenia zmieniają profil zapachowy kwiatów
4 października 2013, 13:24Składniki spalin sprawiają, że pszczoły nie są w stanie rozpoznać zapachu kwiatów.
Niebezpieczna woda
2 października 2013, 17:26W wodzie i osadach, gdzie spuszczana jest oczyszczona woda wykorzystywana podczas wydobywania ropy naftowej i gazu łupkowego stwierdzono podwyższony poziom promieniowania, soli i metali. Poziom radu w dół Blacklick Creek do którego Josephine Brine Treatment Facility spuszcza wodę był 200-krotnie większy niż przed miejscem zrzutu - mówi profesor Avner Vengosh z Duke University
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
Historia kołem się toczy
25 września 2013, 05:12Autorzy opublikowanego właśnie w PLoS artykułu wykorzystali dane z ostatnich 15 000 lat do prognozowania zmian klimatycznych związanych z globalnym ociepleniem. Ich zdaniem dojdzie do przesunięcia pasów opadów i wiatrów na północ, co spowoduje, że Bliski Wschód, zachód USA oraz Amazonia staną się bardziej suche, a nawiedzane przez monsun obszary Azji oraz Afryka Równikowa będą bardziej mokre
Wiry oceaniczne jak czarne dziury
24 września 2013, 09:51Naukowcy ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Zurichu (ETH Zurich) i University of Miami doszli do wniosku, że wielkie oceaniczne wiry są matematycznymi odpowiednikami czarnych dziur. Nic, co w nie wpadnie, nie może się wydostać